Zima to okres, w którym nasza dieta zostaje radykalnie ograniczona o owoce i warzywa. Sklepowe półki nie oferują zbyt szerokiego asortymentu, który mógłby skłonić nas do sięgnięcia po kolejną porcję świeżych witamin.
Częściej kupujemy produkty, które w szybki sposób podnoszą naszą energię i pobudzają nas do większej efektywności, czyli dajemy się nabrać cukrowi prostemu!
Propozycją na wykorzystanie owoców, które są z nami cały rok, są słodkie, a swoim smakiem przekonują do siebie nawet największego owocowego ignoranta – to banany.
Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.
Spód bananowy:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
- Banany rozgnieć na papkę, a masło ubij na puszystą masę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz cukier.
- Bananowe purée przelej do otrzymanej masy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Na koniec dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Piecz ok. 20min – do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu – wystudź.
Masa serowa:
- Piekarnik nagrzać do 160 st. C
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na kremową pianę. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu i serka homogenizowanego, a następnie wsypać cały budyń.
- Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.
- Całe banany przekroić wzdłuż i ułożyć na bananowym cieście, następnie wylać na nie masę serową.
- Sernik piec ok. 15 min w temp. 160 st., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej ok. 45/50 min. – masa musi być ścięta i nielejąca.
- Po wystudzeniu ciasta, białą czekoladę podgrzać na delikatnym ogniu razem ze śmietanką, a następnie oblać nią ciasto.
Wspaniały sernik gotowy!
Smacznego!
Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Drukuj Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Sernik na szpinakowym spodzie
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Gotowany sernik
To sprawdzony przepis na gotowany sernik, przełożony kruchymi blatami ciasta.
Owsianka
Prosty i błyskawiczny przepis na uniwersalną owsiankę z kefirem na długo zapanował w mojej kuchni. Za każdym razem uniwersalna owsianka z kefirem jest smaczna a uniwersalnie dodawane dodatki powodują, że codziennie uzupełniamy dietę w różne składniki odżywcze. Dodatkowo dzięki obecności probiotycznych bakterii uniwersalna owsianka z kefirem wspomaga m.in. pracę przewodu pokarmowego i odpornościowego, a nawet może zapobiegać nadmiernej masie ciała.
Drożdżowe serduszka
Delikatne w smaku i mięciutkie drożdżowe serduszka. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Polecam upiec na podwieczorek.
Tarta z jeżynami
Słodycz ciasta i masy serowej została przełamana lekko kwaśnymi owocami. Polecam z filiżanką pysznei i aroamtycznej kawy.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×