Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Sernik na szpinakowym spodzie

print Drukuj
Sernik na szpinakowym spodzie

Ja Cię SERniczę

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 

składniki

Szpinakowy spód:

  • 1 opakowanie świeżego, umytego szpinaku (ok. 200/300 g)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny + skórka cytrynowa

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
sposób przygotowania

Naszą propozycją jest przygotowanie go w odmienionej wersji, która jest nie tylko smaczna, ale stanowi piękną dekorację stołu. Idea na połączenie szpinakowego spodu i pysznego twarogu, to oryginalny pomysł, dzięki któremu poczujemy nie tylko powiew wiosny na naszym stole, ale zyskamy zachwyt nawet największego przeciwnika serowego ciasta.

Przepis na sernik na Wielkanoc

Najpierw musimy przygotować szpinakowy spód:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dno foremki o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Jajka ubić z cukrem aż do potrojenia objętości masy, następnie ostrożnie wlać olej, dodać rozdrobniony szpinak oraz sok i skórkę z cytryny. 
  3. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować krótko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przelać do formy i piec ok. 30 min.
  4. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone i suche w środku. Odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia i ułożenia się spodu.

Teraz pora na masę serową:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo mielony twaróg, budyń oraz cukier wanilinowy.
  2. Aby sernik był jeszcze gładszy, zmieniamy mikser na blender i całą masę rozdrabniamy na jednolitą konsystencję. Taki zabieg sprawi, że unikniemy niepotrzebnych grudek, które lubią się pojawiać podczas używania tylko klasycznego miksera.
  3. Z upieczonego i lekko wystudzonego ciasta szpinakowego, ściąć nożem wierzchnią część ciasta na ok. 1 cm – użyjemy go potem do posypania wierzchu sernika.
  4. Gotową masę sernikową przelać do tortownicy, na wierzch upieczonego spodu i wstawić do piekarnika na ok. 1:20 h do temperatury 140 st. C.
  5. Po całkowitym wystudzeniu sernika, odciętą część szpinakowego ciasta pokruszyć w dłoniach i obsypać nim górę.

Tak przygotowane ciasto można ozdobić świeżymi owocami oraz świątecznymi dekoracjami, które podkreślą klimat świąt. Warto pamiętać, że przygotowany wcześniej    sernik    zachowa swoją świeżość przez kilka dni, a co więcej – właśnie z każdym dniem będzie nabierał wyjątkowej wilgotności. Cieszmy się tym wspaniałym smakiem z naszymi bliskimi.

Po więcej informacji na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku   Ja Cię SERniczę.

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!