Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Sernik na szpinakowym spodzie

print Drukuj
Sernik na szpinakowym spodzie

Ja Cię SERniczę

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 

składniki

Szpinakowy spód:

  • 1 opakowanie świeżego, umytego szpinaku (ok. 200/300 g)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny + skórka cytrynowa

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
sposób przygotowania

Naszą propozycją jest przygotowanie go w odmienionej wersji, która jest nie tylko smaczna, ale stanowi piękną dekorację stołu. Idea na połączenie szpinakowego spodu i pysznego twarogu, to oryginalny pomysł, dzięki któremu poczujemy nie tylko powiew wiosny na naszym stole, ale zyskamy zachwyt nawet największego przeciwnika serowego ciasta.

Przepis na sernik na Wielkanoc

Najpierw musimy przygotować szpinakowy spód:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dno foremki o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Jajka ubić z cukrem aż do potrojenia objętości masy, następnie ostrożnie wlać olej, dodać rozdrobniony szpinak oraz sok i skórkę z cytryny. 
  3. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować krótko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przelać do formy i piec ok. 30 min.
  4. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone i suche w środku. Odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia i ułożenia się spodu.

Teraz pora na masę serową:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo mielony twaróg, budyń oraz cukier wanilinowy.
  2. Aby sernik był jeszcze gładszy, zmieniamy mikser na blender i całą masę rozdrabniamy na jednolitą konsystencję. Taki zabieg sprawi, że unikniemy niepotrzebnych grudek, które lubią się pojawiać podczas używania tylko klasycznego miksera.
  3. Z upieczonego i lekko wystudzonego ciasta szpinakowego, ściąć nożem wierzchnią część ciasta na ok. 1 cm – użyjemy go potem do posypania wierzchu sernika.
  4. Gotową masę sernikową przelać do tortownicy, na wierzch upieczonego spodu i wstawić do piekarnika na ok. 1:20 h do temperatury 140 st. C.
  5. Po całkowitym wystudzeniu sernika, odciętą część szpinakowego ciasta pokruszyć w dłoniach i obsypać nim górę.

Tak przygotowane ciasto można ozdobić świeżymi owocami oraz świątecznymi dekoracjami, które podkreślą klimat świąt. Warto pamiętać, że przygotowany wcześniej    sernik    zachowa swoją świeżość przez kilka dni, a co więcej – właśnie z każdym dniem będzie nabierał wyjątkowej wilgotności. Cieszmy się tym wspaniałym smakiem z naszymi bliskimi.

Po więcej informacji na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku   Ja Cię SERniczę.

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!