Dwa sposoby na sernik z bezą

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole. 

Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.

Składniki:

Składniki na sernik z bezą:

  • 1 kilogram białego sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 200 g cukru
  • 4 białka
  • 100 g cukru do bezy

Na kruchy spód:

  • 200 gram pokruszonych maślanych ciasteczek
  • 60 gram roztopionego masła

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 20 centymetrów.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy z 200 g cukru na puszystą masę. Cała mieszanka powinna potroić swoją objętość. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce twarogu i mascarpone. Aby uzyskać gładką i jednolitą strukturę, zamieniamy mikser na blender i dokładnie blendujemy.
  2. W międzyczasie dosypujemy budyń. Tak przygotowaną masę wlewamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i pieczemy około 50 min w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę,  dalej miksując dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do rozpuszczenia się cukru.
  3. Sernik  lekko wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nim pianę bezową. Pieczemy dalej 10- 15 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika  przez ok. 15 minut, a następnie wyjmujemy na blat kuchenny i czekamy do całkowitego  wystygnięcia. Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy.
  4. Zimny  sernik wstawiamy na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.


Innym sposobem na przygotowanie sernika jest wykorzystanie tradycyjnej bezy, która nawet  po upieczeniu pozostanie przez cały czas krucha.

  1. Sekretem tej kombinacji jest odmienna  technika pieczenia, gdyż cały sernik przygotowujemy dokładnie tak samo jak powyżej – aż  do momentu wykładania ubitej bezy na górę sernika i wkładania go do piekarnika.
  2. W tym  momencie musimy zmniejszyć temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piec całość jeszcze  przez ok. 50 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika, żeby nie spowodować zbyt  dużych różnic temperatur.
  3. Beza może lekko się zezłocić, ale nie powinna zrobić się  brązowa. Jeśli beza za mocno się rumieni, to koniecznie zmniejszamy temperaturę w  piekarniku.
  4. Po czasie wyjmujemy sernik i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Tak  przygotowany deser można podawać z cukrem pudrem lub owocami. Najlepiej wykorzystać  te, które dobrze będą komponowały się ze słodką warstwą, czyli porzeczki lub maliny. 

Po więcej informacji na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku   Ja Cię SERniczę.

Zachęcamy także do uczestnictwa w sernikowej rywalizacji na www.alesernik.pl

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Polecamy nasze przepisy