Sernik z brzoskwiniami oraz bezą

Sernik z brzoskwiniami oraz bezą

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest niesamowity w smaku! Połączenie bezy i brzoskwiń - warte spróbowania. Polecam mój przepis na sernik, bo naprawdę warto!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (krupczatki)
  • kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g roztopionego masła

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik z brzoskwiniami oraz bezą:

  1. Zaczynamy od zagniatania kruchego ciasta. Dzielimy na dwie części- mniejszą i większą.
  2. Większą rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce, nakłuwamy widelcem, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód przez około 15 minut w temp. 180 stopni. 
  3. Żółtka ubijamy z cukrami, dodajemy stopniowo po łyżce sera. Gdy cały ser połączy się z żółtkami to wsypujemy proszek z budyniów, na końcu roztopione w rondelku masło.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy je powoli do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki. Na podpieczony spód wylewamy ser.
  5. Na masę serową dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki.
  6. Przygotowujemy bezę: w osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Gdy beza będzie gotowa to nakładamy ją na brzoskwinie, równomiernie rozsmarowujemy.
  7. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach. Pieczemyw temp. 180 stopniu przez 50 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik z brzoskwiniami oraz bezą gotowy. Życzę smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy