Sernik z budyniem czekoladowym

Sernik z budyniem czekoladowym

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Przepis na sernik, który to sernik w połączeniu z budyniem jest delikatny w smaku i rozpływa się w ustach. Sernik z budyniem zasmakuje każdemu :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa :
  • 3 budynie czekoladowe
  • 1 l mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • Masa serowa :
  • 6 serków waniliowych (każdy po 150 - 175 g)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 2 budynie waniliowe (śmietankowe)

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik w kilku krokach:

  1. Najpierw składniki na ciasto razem zagniatamy.
  2. Następnie wałkujemy na prostokąt i wyklejamy nim blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) o wym. 23 cm x 34 cm.
  3. Kolej na budynie czekoladowe, które gotujemy w litrze mleka z dodatkiem cukru.
  4. Gorący budyń wylewamy na surowe ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Teraz trzeba margarynę utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać na przemian
  6. żółtka i serek waniliowy.
  7. Następnie wsypać budyń waniliowy (śmietankowy).
  8. Pora żeby ubić pianę z czterech białek i połączyć z masą serową, a następnie delikatnie wymieszać i całość wylać na zimny budyń.
  9. Teraz ciasto trzeba wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
  10. Pieczemy nasz sernik na złoty kolor w temp. 170 st. ok. 50 minut.

Sernik po ostygnięciu gotowy do zjedzenia. 

Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy