Sernik z rosą

Sernik z rosą

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 15

sernik z kropelkami rosy:)

Składniki:

Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
2 żółtka
4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, zmielonego
1 szkl. mleka
1 budyń waniliowy
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
4 żółtka
2 jajka

Bezowa pianka z rosą:
6 białek
1 szkl. cukru

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę.  Tak przygotowany spód sernika chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć i przestudzić.

Masa serowa:
Jajka, żółtka oraz cukry miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki masy serowej i krótko zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę serową przelać na przestudzony kruchy spód.  Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika! Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty z wierzchu.
Bezowa pianka z rosą:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Po około 45 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i rozprowadzamy na nim pianę z białek. Wyrównać i za pomocą, np. widelca zrobić delikatne fale. Następnie zamknąć piekarnik i piec dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. podczas pieczenia pianki nie otwierac piekarnika!! można uchylić delikatnie po zakończeniu pieczenia. i nie ruszać aż nie ostygnie, po czasie powinny sie pojawiać tzw. kropelki rosy.

 

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy