Najlepszy sos pieczarkowy

Najlepszy sos pieczarkowy

Ocena: ★

58 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Najlepszy sos pieczarkowy to sos pieczarkowy mojego przepisu, nie będę tego ukrywać :) Jest bardzo prosty i zawsze sos pieczarkowy wychodzi przesmaczny. Dlatego polecam przepis na sos pieczarkowy wydrukować, zachować, nie miąć, kilka lat będzie służyć :)

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 875 ml mleka czyli 3 ½ szklanki
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka wody
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy robię w ten sposób:

  1. Najpierw przygotowuję pieczarki, myję, kroję, trzeba czasem oczyścić.
  2. Pokrojone pieczarki smażymy na oliwie, aż będą miękkie.
  3. Następnie zalewamy podsmażone pieczarki mlekiem w ilości półtorej szklanki i podgrzewamy, ale nie za długo. Oczywiście z patelni pieczarki przekładamy do garnka, dosyć wysokiego. 
  4. W międzyczasie mąkę rozrabiamy w pozostałej ilości mleka i dodajemy do pieczarek. Całość zagotować, ale niezbyt długo, dosłownie chwilkę, aż zacznie wrzeć. I lepiej mieszać wszystko cały czas.
  5. Posolić do smaku, jak ktoś lubi można dodać np jakieś zioła.
  6. Pyszny sos pieczarkowy podaję z makaronem.

Smacznego!

Autor: Sabinka

Polecamy nasze przepisy