Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Spaghetti carbonara z brokułami

print Drukuj
Spaghetti carbonara z brokułami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.8

4 oceny

Zawsze ubolewam nad tym, że nie mam takich zdolności manualnych jak włoscy kucharze przygotowujący samodzielnie makaron na moje ulubione spaghetti carbonara. Trudno, muszę się pocieszyć tym co mam, czyli makaronem spaghetti a la sklep. Ale za to dodatki, jakie sobie wymyślam są najlepsze i produkuję spaghetti carbonara za każdym razem inne i lepsze. Polecam dzisiaj spaghetti carbonara z brokułami.

składniki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 duży brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • mała śmietana 12%
  • sól
  • piep
  • 20 dag sera żółtego ostrego (utartego)
sposób przygotowania

Spaghetti carbonara w moim wydaniu:

  1. Wypłukanego brokuła gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu aż będzie miękki na tyle żeby go rozdrobnić wideelcem. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
  2. W międzyczasie gotujemy makaron al dente i smażymy pokrojony w kostkę boczek na suchej patelni (aż powstaną skwarki).
  3. Gotowy makaron przekladamy do naczynia żarodopornego, dodajemy brokuła i boczek i wszystko mieszamy.
  4. Na koniec nasze spaghetti zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną i żółtym serem.

Pyszne spaghetti carbonara gotowe.
Smacznego.

A skąd się wzięło spaghetti carbonara? Nazwa chyba od słowa węgiel, bo makaron posypany czarnym pieprzem wyglądał, jakby był posypany węglem, a potrawa powstała po II wojnie światowej, kiedy to z amerykańskimi wojskami do Włoch dotarły w dużej ilości boczek oraz jajka w proszku.
Moja wersja spaghetti carbonara  to oczywiście wariacja oryginalnego przepisu na spaghetti carbonara :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!