Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Tort urodzinowo - czekoladowy.

print Drukuj
Tort urodzinowo - czekoladowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Lekki i pyszny. Polecam.

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa czekoladowa:

1 łyżka żelatyny

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

 

Rozetki:

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Dodatkowo:

kolorowa posypka

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem i delikatnie, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę. Masę czekoladową dokładnie mieszamy.

4. Tak przygotowaną masą przekładamy krążki biszkoptu, smarujemy również boki tortu.

5. Polewa: Kakao i cukier mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki polewy się połączą, polewa będzie gęsta i szklista.

6. Polewą smarujemy wierzch tortu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

7. Rozetki: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wsypujemy kakao i wystudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na dobrze zastygniętej polewie rozetki.

8. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtoczamy nią boki tortu. Z wierzchu tort dekorujemy kolorową posypką. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

9. Dobrze stężony tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!