Tort urodzinowo - czekoladowy.

Tort urodzinowo - czekoladowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Lekki i pyszny. Polecam.

Składniki:

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa czekoladowa:

1 łyżka żelatyny

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

 

Rozetki:

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka kakao

 

Dodatkowo:

kolorowa posypka

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem i delikatnie, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę. Masę czekoladową dokładnie mieszamy.

4. Tak przygotowaną masą przekładamy krążki biszkoptu, smarujemy również boki tortu.

5. Polewa: Kakao i cukier mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki polewy się połączą, polewa będzie gęsta i szklista.

6. Polewą smarujemy wierzch tortu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

7. Rozetki: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wsypujemy kakao i wystudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na dobrze zastygniętej polewie rozetki.

8. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtoczamy nią boki tortu. Z wierzchu tort dekorujemy kolorową posypką. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

9. Dobrze stężony tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy