Tort urodzinowo - czekoladowy.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Lekki i pyszny. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa czekoladowa:
1 łyżka żelatyny
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
Polewa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
odrobina gorącej wody
Rozetki:
1 łyżka żelatyny
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
kolorowa posypka
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem i delikatnie, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao, startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę. Masę czekoladową dokładnie mieszamy.
4. Tak przygotowaną masą przekładamy krążki biszkoptu, smarujemy również boki tortu.
5. Polewa: Kakao i cukier mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki polewy się połączą, polewa będzie gęsta i szklista.
6. Polewą smarujemy wierzch tortu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
7. Rozetki: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wsypujemy kakao i wystudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na dobrze zastygniętej polewie rozetki.
8. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtoczamy nią boki tortu. Z wierzchu tort dekorujemy kolorową posypką. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
9. Dobrze stężony tort kroimy i podajemy. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Cytrynowo- orzechowy torcik
Cytrynowo- orzechowy torcik- fajny tort robiłam go na urodziny.Tort urodzinowy z czekoladkami.
Polecam bardzo pyszny tort. Wilgotny, czekoladowy i kremowy. Polecam na urodziny lub dla gości.Tort ,, Świnki w błocie ''
Ten tort upiekłam dla mojej córki Paulinki z okazji jej 14 urodzin na jej specjalne życzenie. Wyszedł bardzo pysz...Tort urodzinowo - czekoladowy.
Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Lekki i pyszny. Polecam.Tort motyl
Torcik motyl jest bardzo prosty w wykonaniu. Jest smaczny i lekki dzięki nadzieniu z bitej śmietany, malin i boró...Zobacz więcej przepisów na: