Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Tradycyjna zupa ogórkowa

print Drukuj
Tradycyjna zupa ogórkowa

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.8

30 ocen

Zupa ogórkowa to takie nasze codzienne, zwyczajne polskie danie. Prosta w przygotowaniu, smaczna i ....niedroga. U nas często gości na stole i każdy z domowników ją lubi. Oto mój przepis na zupę ogórkową. Smacznego.

 

składniki
  • mięso lub mięso z kością 0,5 kg
  • warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) - 0,5 kg
  • przyprawy (pieprz, kilka liści laurowy, czarny pieprz i sól do smaku)
  • ogórki kiszone - 7-8
  • cebula - 1 średniej wielkości
  • ząbek czosnku - 2 szt
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • masła - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana lub jogurt - 100 ml
  • ziemniaki - 3 średnie
sposób przygotowania

Jak przygotować zupę ogórkową:

  1. Przygotowujemy wywar: myjemy dokładnie kości i mięso w gorącej wodzie, wkładamy do garnka. Wlewamy sześć filiżanek zimnej wody. Gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  2. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, pieprz i sól do smaku.
  3. Gdy bulion jest już prawie gotowy, roztapiamy na patelni masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na brązowy kolor, dodajemy pokrojony lub zmiażdżony czosnek, dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. W tym czasie myjemy, obriermy i na tarce z dużymi oczkami ścieramy ogórki - najlepiej w paski. Dodajemy do podsmażanego czosnku z cebulą i jeszcze kilka minut smażymy. Mieszamy co jakiś czas aby składniki nie przywarły się. Następnie dodajemy do bulionu.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki (w kostkę) i wrzucamy do gotującej się zupy ogórkowej.
  6. Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, a ziemniaki stana się miękkie.
  7. Przygotowujemy zawiesinę: mieszamy 2 łyżki białej mąki ze 100 ml kwaśnej śmietany (Możemy użyć jogurtu). Następnie powoli wlamy do zupy, energicznie mieszając.
  8. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu, tak aby nie dopuścić do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 Zupa ogórkowa gotowa :) Smacznego!

Ocena:
3.8
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!