Tradycyjna zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa

Ocena: ★

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa ogórkowa to takie nasze codzienne, zwyczajne polskie danie. Prosta w przygotowaniu, smaczna i ....niedroga. U nas często gości na stole i każdy z domowników ją lubi. Oto mój przepis na zupę ogórkową. Smacznego.

 

Składniki:

  • mięso lub mięso z kością 0,5 kg
  • warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) - 0,5 kg
  • przyprawy (pieprz, kilka liści laurowy, czarny pieprz i sól do smaku)
  • ogórki kiszone - 7-8
  • cebula - 1 średniej wielkości
  • ząbek czosnku - 2 szt
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • masła - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana lub jogurt - 100 ml
  • ziemniaki - 3 średnie

Sposób przygotowania:

Jak przygotować zupę ogórkową:

  1. Przygotowujemy wywar: myjemy dokładnie kości i mięso w gorącej wodzie, wkładamy do garnka. Wlewamy sześć filiżanek zimnej wody. Gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  2. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, pieprz i sól do smaku.
  3. Gdy bulion jest już prawie gotowy, roztapiamy na patelni masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na brązowy kolor, dodajemy pokrojony lub zmiażdżony czosnek, dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. W tym czasie myjemy, obriermy i na tarce z dużymi oczkami ścieramy ogórki - najlepiej w paski. Dodajemy do podsmażanego czosnku z cebulą i jeszcze kilka minut smażymy. Mieszamy co jakiś czas aby składniki nie przywarły się. Następnie dodajemy do bulionu.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki (w kostkę) i wrzucamy do gotującej się zupy ogórkowej.
  6. Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, a ziemniaki stana się miękkie.
  7. Przygotowujemy zawiesinę: mieszamy 2 łyżki białej mąki ze 100 ml kwaśnej śmietany (Możemy użyć jogurtu). Następnie powoli wlamy do zupy, energicznie mieszając.
  8. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu, tak aby nie dopuścić do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 Zupa ogórkowa gotowa :) Smacznego!

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy