Tradycyjna zupa ogórkowa
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
30 Ocen
Ilość porcji: 4
Zupa ogórkowa to takie nasze codzienne, zwyczajne polskie danie. Prosta w przygotowaniu, smaczna i ....niedroga. U nas często gości na stole i każdy z domowników ją lubi. Oto mój przepis na zupę ogórkową. Smacznego.
Składniki:
- mięso lub mięso z kością 0,5 kg
- warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) - 0,5 kg
- przyprawy (pieprz, kilka liści laurowy, czarny pieprz i sól do smaku)
- ogórki kiszone - 7-8
- cebula - 1 średniej wielkości
- ząbek czosnku - 2 szt
- mąka pszenna - 2 łyżki
- masła - 2 łyżki
- kwaśna śmietana lub jogurt - 100 ml
- ziemniaki - 3 średnie
Sposób przygotowania:
Jak przygotować zupę ogórkową:
- Przygotowujemy wywar: myjemy dokładnie kości i mięso w gorącej wodzie, wkładamy do garnka. Wlewamy sześć filiżanek zimnej wody. Gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
- W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, pieprz i sól do smaku.
- Gdy bulion jest już prawie gotowy, roztapiamy na patelni masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na brązowy kolor, dodajemy pokrojony lub zmiażdżony czosnek, dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut.
- W tym czasie myjemy, obriermy i na tarce z dużymi oczkami ścieramy ogórki - najlepiej w paski. Dodajemy do podsmażanego czosnku z cebulą i jeszcze kilka minut smażymy. Mieszamy co jakiś czas aby składniki nie przywarły się. Następnie dodajemy do bulionu.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki (w kostkę) i wrzucamy do gotującej się zupy ogórkowej.
- Gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, a ziemniaki stana się miękkie.
- Przygotowujemy zawiesinę: mieszamy 2 łyżki białej mąki ze 100 ml kwaśnej śmietany (Możemy użyć jogurtu). Następnie powoli wlamy do zupy, energicznie mieszając.
- Gotujemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu, tak aby nie dopuścić do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa ogórkowa gotowa :) Smacznego!
Autor: Konstancja
Polecamy również
Zupa ogórkowa z jajkiem i młodymi ziemniakami
Zupa ogórkowa w wersji na lato - z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Aż ślinka leci, prawda? Polecam prze...Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
Lekko kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. U mnie,...Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną.
Zupa ogórkowa w połączeniu z kaszą to bardzo syty i smaczny pomysł na obiad. Lekko kwaśna i gęsta.Tradycyjna zupa ogórkowa
Popularna zupa ogórkowa bez mięsa. Idealna na letni obiad, zaprawiana gęstą śmietaną. Pycha!Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa - przepis na ogórkową, która często gości u mnie w domu. Polecam prosty przepis na zu...Zobacz więcej przepisów na: