Pieczarkowy krem

Pieczarkowy krem

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na zupę pieczarkową, oto sycąca zupka - krem pieczarkowy wraz z groszkiem ptysiowym - idealna na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1,5 litra wody
  • 1/3 marchewki
  • 3 większe ziemniaki
  • natka koperku
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli,pieprzu
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Krem pieczarkowy sprawdzony przepis w moim wydaniu:

  1. Do garnka musimy wlać wodę, dodać vegetę, obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, natkę koperku, pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez około 20 minut.
  2. Na oliwie lub oleju podsmażyc pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, które powinny zdecydowanie zmniejszyć swoją objętość.
  3. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki do bulionu- część z nich możemy zostawić z boczku i dodać je na końcu już do zblendowanej zupki.
  4. Do szklanki nabieramy pół szklanki bulionu, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy do smaku, blendujemy.

Krem pieczarkowy gotowy, można zajadać.

Smacznego!
 

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy