Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na zupę pieczarkową - pyszna wiosenna wersja zupy pieczarkowej z zielonym groszkiem i koperkiem. A na jesień robimy bez koperku :)

Składniki:

  • udko z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • pół puszki groszku konserwowego
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • łodyga lubczyku (maggi)
  • 1 szklanka makaronu świderki (lub innego)
  • 50 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę pieczarkową, pyszną i sycącą bo z makaronem:

  1. Z udka, pietruszki, marchewki, selera, pora, lubczyku, ziela angielskiego ugotować bulion (około 1-1,5 l).
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki. Na maśle zeszklić cebulkę, dorzucić pieczarki i lekko przyrumienić. Pod koniec smażenia doprawić lekko solą.
  3. Osobno ugotować makaron - wg przepisu na opakowaniu.
  4. Do bulionu wrzucić podsmażone pieczarki z cebulką. Pogotować 5-10 minut. Następnie do zupy wrzucić ugotowany makaron oraz groszek konserwowy i posiekany koperek.
  5. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sycąca zupa pieczarkowa gotowa.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy