Zupa pieczarkowa mojej babci

Zupa pieczarkowa mojej babci

Ocena:

38 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jej wyjątkowy smak sprawia, że lubi ją większość z nas. Zupa pieczarkowa na wołowinie smakuje niepowtarzalnie. Dziś przepis na pyszną zupę pieczarkową, jaki możecie przygotować sami we własnym domu. To przepis mojej babci :)

Składniki:

  • Pieczarki – 0,5 kg
  • Wołowina z kością – porcja na zupę
  • Marchewka – 3 szt 
  • Por – 1 szt
  • Seler – 1 szt
  • Pietruszka – 1 szt
  • Cebula – 1 szt
  • Liście laurowe – 3 szt
  • Ziele angielskie – 5 zianek
  • Pieprz
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Mąka do zagęszczenia zupy
  • Makaron

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa smakuje cały rok, na szczęście jej główny składnik, czyli pieczarki można kupić cały rok.

  1. Zaczynamy od przygotowania rosołu – bulionu, który stanowi bazę. Do garnka ok. 2 litrowego wrzucamy mięso. Gotujemy na małym ogniu aż porcja rosołowa będzie już miękka. Dodajemy marchewkę, por, cebulę i seler. Jeśli dysponujecie kuchnią gazową, warto cebulę, przed wrzuceniem do garnka, nieco opalić nad płomieniem. Następnie wrzucamy przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy, trochę pietruszki. Zostawiamy garnek na bardzo małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu trzeba koniecznie spróbować rosołu, czy jest wystarczająco doprawiony i czy po prostu nam smakuje.
  2. Teraz przechodzimy do przygotowania właściwej zupy pieczarkowej:
  3. Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy aż pieczarki będą miękkie.
  4. Dodajemy słodką śmietankę.
  5. Możemy też dodać nieco mąki. Zupa pieczarkowa będzie miała lepszą konsystencję.
  6. Podajemy z makaronem.

Zupa pieczarkowa jest po prostu wyśmienita. Spróbujcie sami!

Autor: Syriusz

Polecamy nasze przepisy