Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami.

Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami.

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna. Lane kluseczki sprawiają, że jest bardziej syta. Polecam tę pyszną zupę.

 

 

Składniki:

4 szklanki bulionu warzywnego

2 duże marchewki

50 dag pieczarek

1 szklanka śmietany 12 %

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

koperek ( suszony, świeży lub mrożony )

 

kluseczki:

2 jajka

szczypta soli

kilka łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Marchewki i pieczarki obrać, opłukać i osuszyć. Następnie marchewki pokroić w słupki, a pieczarki w plasterki.

2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i marchewki, chwilę przesmażyć, wlać gorący bulion i gotować do miękkości.

3. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy wymieszać i przelać do zupy, zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Jajka wbić do kubka, roztrzepać z solą, następnie stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno być dość gęste, ale powinno dać się lać do zupy.

5. Do gotującej się zupy wlewać ciasto na kluseczki, chwilę pogotować.

6. Na koniec dodać koperek według uznania. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy