Zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna. Lane kluseczki sprawiają, że jest bardziej syta. Polecam tę pyszną zupę.
4 szklanki bulionu warzywnego
2 duże marchewki
50 dag pieczarek
1 szklanka śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
koperek ( suszony, świeży lub mrożony )
kluseczki:
2 jajka
szczypta soli
kilka łyżek mąki pszennej
1. Marchewki i pieczarki obrać, opłukać i osuszyć. Następnie marchewki pokroić w słupki, a pieczarki w plasterki.
2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i marchewki, chwilę przesmażyć, wlać gorący bulion i gotować do miękkości.
3. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy wymieszać i przelać do zupy, zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Jajka wbić do kubka, roztrzepać z solą, następnie stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno być dość gęste, ale powinno dać się lać do zupy.
5. Do gotującej się zupy wlewać ciasto na kluseczki, chwilę pogotować.
6. Na koniec dodać koperek według uznania. Podawać i smacznego.
Pieczarkowa z kiszonym ogórkiem
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną
Barszcz na wodzie z ogórków kiszonych
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu