Wigilijna zupa rybna
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 4
Wigilijna zupa rybna nie jest najbardziej tradycyjną świąteczną zupą - w tym rankingu zdecydowanie wygrywa barszcz czerwony i zupa grzybowa. W te święta proponuje zaskoczyć pyszną i zdrową wigilijną zupą rybną! Wigilijna zupa rybna jest łatwostrawna, odżywcza, niskokaloryczna, dlatego polecam ją osobom dbającym o linię jak i osobom z chorobami przewodu pokarmowego. Dzięki wigilijnej zupie rybnej te święta mogą być smaczne nawet dla osób na "diecie"
Składniki:
- Głowa i ogony karpia po 2 sztuki
- Woda 1,5 l
- Marchew 1 sztuka
- Pietruszka 1 duża sztuka
- Seler kawałek
- Por, biała część 1 sztuka
- Seler naciowy 1 gałązka
- Lubczyk 1 gałązka świeżego
- Ziele angielskie 3 sztuki
- Liście laurowe 3 sztuki
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Cebula 1 duża sztuka
- Sól morska
- Jajka 2 sztuki
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Jogurt grecki 2 łyżki
- opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
I przepis na wigilijną zupę rybną
- Cebulę przekroić na pół i opiec nad palnikiem kuchenki
- Warzywa umyć i obrać
- Następnie przygotowane warzywa i cebulę zalać wodą dodać świeże zioła - przygotować bulion Gotowy bulion powinien być mocno esencjonalny - opcjonalnie można dodać domowej roboty kostki warzywne
- Do bulionu dodać oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony
- dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około 30 minut (zupa powinna się gotować delikatnie)
- Pod koniec gotowania doprawić zupę solą morską - odcedzić
- Marchewkę rozdrobnić widelcem, obrać głowy i ogony karpi
- Następnie marchewkę i białe mięso z ryb dodać do zupy.
- Z jajek i mąki przygotować ciasto na lane kluseczki.
- Wbić jajka do miseczki, dodać najpierw 2 łyżki mąki, wymieszać trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę.
- Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypać odrobinę mąki - dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej
- Bulion zagotować, zmniejszyć ogień i wlać ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę.
- Gotować około 3 minuty
- Jogurt wymieszać z odrobioną zupy, dolać do bulionu, kiedy zupa lekko przestygnie.
- Doprawić zupę sokiem z cytryny
Zupę rybną podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, obowiązkowo w dużej ilości! :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Świąteczna zupa rybna
Potrawy na Wigilię są szczególnie wyjątkowe – bo przygotowywane z miłością dla najbliższych. Michał Rajewsk...Wigilijna zupa rybna
Wigilijna zupa rybna nie jest najbardziej tradycyjną świąteczną zupą - w tym rankingu zdecydowanie wygrywa barszcz czerw...Zupa rybna po sycylijsku
Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna...Odżywcza zupa rybna
Zupy rybne są jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb. Dzięki jarzynom odżywcza zupa rybna zawier...Zupa rybna z pulpecikami
Przepis na zupę rybną z pulpecikami jest nietuzinkowy. Dodatek soku z pomarańczy powoduje, że zupa rybna z pulpecikami j...Zobacz więcej przepisów na: