Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Zupa szczawiowa z koperkiem

print Drukuj
Zupa szczawiowa z koperkiem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Oto zupa szczawiowa z koperkiem, mój ulubiony przepis, koniecznie z dużą ilością koperku. Moja zupa szczawiowa jest w wersji light - z jogurtem zamiast śmietany, ale jeśli ktoś się nie boi kalorii to może użyć śmietany i wtedy jego zupa szczawiowa będzie bardziej pożywna i kaloryczna :)

składniki
  • pęczek szczawiu
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler
  • łyżka masła 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany (lub jeśli chcemy dietetycznie - jogurtu)
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 litra wody 
  • kilka gałązek koperku
sposób przygotowania

Zupa szczawiowa krok po kroku:

  1. Włoszczyznę dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Umyty i drobno posiekany szczaw przesmażamy na maśle i dodajemy do wywaru z warzyw. Chwilę gotujemy.
  3. Śmietanę lub jogurt mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) zupy i bardzo wolno wlewamy do garnka
  4. Mieszając pogrzewamy na wolnym ogniu - nie doprowadzamy do wrzenia.
  5. Tak przygotowana zupa szczawiowa najlepiej smakuje, gdy podajemy z połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek i koperkiem (według uznania). Ja lubię zupę szczawiową z ogromną ilością koperku!

Zupa szczawiowa gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!