Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Chili con carne - sprawdzony przepis

print Drukuj
Chili con carne - sprawdzony przepis

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.2

15 ocen

Chili con carne - tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często w fastfood'ach i amerykańskich barach.... W takim  razie czy fastfood może być zdrowy? Jasne, że tak! Dietetyczne plusy chili con carne to: pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa oraz fasoli, dodatkowo w chili con carne znajdziemy dużo warzyw i przypraw.... Jednym słowem: znakomite zdrowe danie; w dodatku klasyk!

składniki
  • Wołowina (zmielona) 500 g
  • Pomidory 1 puszka
  • Czerwona papryka 1 sztuka  
  • Fasola czerwona puszka
  • Boczek najlepiej wybrać chudy 50 g
  • Bulion wołowy (można zastąpić wodą) około 100 ml
  • Oliwa 1 łyżka
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki 
  • Chili w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  • Kumin w proszku 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Lubczyk 1 łyżeczka
  • Kolendra 1/2 pęczka
  • Sos sojowy 1 łyżka
sposób przygotowania

Oto przepis na chili con carne - sprawdzony przepis

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę obrać z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę
  2. Boczek dość drobno posiekać - jeżeli jest tłusty można nie dodawać całego tłuszczu
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kminek, oregano, lubczyk i mieszając smażyć przez kilka minut
  4. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i boczek - obsmażyć z każdej strony
  5. Doprawić sosem sojowym
  6. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać
  7. Doprawić pieprzem, szczyptą soli (w razie potrzeby)
  8. Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać
  9. Dodać paprykę 
  10. Podlać gorącym bulionem
  11. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając
  12. Pod koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę - gotować pod przykryciem przez kilka minut
  13. Kolendrę drobno posiekać i posypać nią chili - jeżeli nie lubicie kolendry zaspąpcie ją naszą polską natką pietruszki

Podawać na gorąco z kaszą, nachosami lub plackami tortilli, równie pysznie smakuje z dodatkiem guacamole czy jogurtu

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!