Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe

Ocena: ★

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

W Tłusty Czwartek nie trudno znaleźć pączki. Na każdym kroku można kupić różne rodzaje pączków - z lukrem, z cukrem pudrem, z konfiturą, z budyniem... Do wyboru do koloru! Niestety większy problem mają tego dnia nasi kochani bezglutenowcy! Chociaż, o wiele łatwiej znaleźć w ofercie pączki bezglutenowe niż jeszcze kilka lat temu; to nie ma jak pączki bezglutenowe domowej roboty!

Składniki:

  • Mąka bezglutenowa uniwersalna 250g
  • Jajka 3 sztuki
  • Twaróg mielony 250g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Cukier 70g
  • Cytryna 1 sztuka
  • Sól morska szczypta
  • Rodzynki (opcjonalnie) 1/2 szklanki
  • Konfitura, np. z dzikiej róży słoik
  • Cukier puder do posypania
  • Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Oto przepis na pączki bezglutenowe :)

  1. Jajka należy ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę
  3. Następnie, cały czas miksując (na najwyższych obrotach) dodawać sól i skórkę z cytryny.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce sera
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - cały czas miksując, dodawać stopniowo do masy serowej.
  6. Opcjonalnie dodać rodzynki - delikatnie wymieszać
  7. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz - najlepszy będzie tłuszcz o wysokiej temperaturze palenia, np. smalec
  8. Uformować kulki i wkładać do rozgrzanego tłuszczu (170- 190°C) - smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  9. Gotowe pączki należy następnie wyjąć cedzakową łyżką i odsączyć na ręczniku papierowym
  10. Następnie za pomocą szprycy pączki nadziać konfiturą z dzikiej róży lub innymi powidłami

Na koniec pączki posypać cukrem pudrem, smacznego :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy