Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pączki bezglutenowe

print Drukuj
Pączki bezglutenowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.2

17 ocen

W Tłusty Czwartek nie trudno znaleźć pączki. Na każdym kroku można kupić różne rodzaje pączków - z lukrem, z cukrem pudrem, z konfiturą, z budyniem... Do wyboru do koloru! Niestety większy problem mają tego dnia nasi kochani bezglutenowcy! Chociaż, o wiele łatwiej znaleźć w ofercie pączki bezglutenowe niż jeszcze kilka lat temu; to nie ma jak pączki bezglutenowe domowej roboty!

składniki
  • Mąka bezglutenowa uniwersalna 250g
  • Jajka 3 sztuki
  • Twaróg mielony 250g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Cukier 70g
  • Cytryna 1 sztuka
  • Sól morska szczypta
  • Rodzynki (opcjonalnie) 1/2 szklanki
  • Konfitura, np. z dzikiej róży słoik
  • Cukier puder do posypania
  • Tłuszcz do smażenia
sposób przygotowania

Oto przepis na pączki bezglutenowe :)

  1. Jajka należy ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę
  3. Następnie, cały czas miksując (na najwyższych obrotach) dodawać sól i skórkę z cytryny.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce sera
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - cały czas miksując, dodawać stopniowo do masy serowej.
  6. Opcjonalnie dodać rodzynki - delikatnie wymieszać
  7. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz - najlepszy będzie tłuszcz o wysokiej temperaturze palenia, np. smalec
  8. Uformować kulki i wkładać do rozgrzanego tłuszczu (170- 190°C) - smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  9. Gotowe pączki należy następnie wyjąć cedzakową łyżką i odsączyć na ręczniku papierowym
  10. Następnie za pomocą szprycy pączki nadziać konfiturą z dzikiej róży lub innymi powidłami

Na koniec pączki posypać cukrem pudrem, smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!