Serowa pascha wielkanocna

Serowa pascha wielkanocna

Ocena:

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pascha wielkanocna to wschodni deser przygotowywany z twarogu, masła, jajek, śmietany, bakalii, cukru i wanilii. Każdy składnik paschy wielkanocnej symbolizuje coś innego typu odradzanie się przyrody na wiosnę, czy bogactwo i szczęście. Już mi się ta pascha wielkanocna podoba :) Potrzebujemy sporo gazy lub pieluchę tetrową. Też się nadaje :)

Składniki:

  • 1 kg twarogu 
  • 5 żółtek
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • środek z jednej laski wanilii
  • 300-350 g cukru
  • kostka masła
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Pascha wielkanocna z najprostszych składników, bo prostota jest najlepsza i najlepiej smakuje.

  1. W garnku mieszamy żółtka z cukrem, podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy śmietankę. Ważne, żeby nie zagotować.
  2. Dorzucamy ser, masło, wanilię, bakalie i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Bakalie można wcześniej sparzyć, będą smaczniejsze.
  4. Wykładamy durszlak gazą i wymieszaną dokładnie masę wylewamy na gazę. Durszlak kładziemy na misce, gdyż będzie obciekał. Gazę dokładnie zawijamy, przyciskamy czymś ciężkim i odstawiamy w chłodne (do lodówki) miejsce.
  5. Na drugi dzień wysupłujemy z gazy paschę i możemy ją przyozdobić bakaliami.

Pascha wielkanocna jest gotowa do spożycia - któż się jej oprze?

Smacznego!

Autor: Leń

Polecamy nasze przepisy