Serowa pascha wielkanocna
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
30 Ocen
Ilość porcji: 6
Pascha wielkanocna to wschodni deser przygotowywany z twarogu, masła, jajek, śmietany, bakalii, cukru i wanilii. Każdy składnik paschy wielkanocnej symbolizuje coś innego typu odradzanie się przyrody na wiosnę, czy bogactwo i szczęście. Już mi się ta pascha wielkanocna podoba :) Potrzebujemy sporo gazy lub pieluchę tetrową. Też się nadaje :)
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 5 żółtek
- 250 ml śmietanki kremówki
- środek z jednej laski wanilii
- 300-350 g cukru
- kostka masła
- bakalie
Sposób przygotowania:
Pascha wielkanocna z najprostszych składników, bo prostota jest najlepsza i najlepiej smakuje.
- W garnku mieszamy żółtka z cukrem, podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy śmietankę. Ważne, żeby nie zagotować.
- Dorzucamy ser, masło, wanilię, bakalie i wszystko dokładnie mieszamy.
- Bakalie można wcześniej sparzyć, będą smaczniejsze.
- Wykładamy durszlak gazą i wymieszaną dokładnie masę wylewamy na gazę. Durszlak kładziemy na misce, gdyż będzie obciekał. Gazę dokładnie zawijamy, przyciskamy czymś ciężkim i odstawiamy w chłodne (do lodówki) miejsce.
- Na drugi dzień wysupłujemy z gazy paschę i możemy ją przyozdobić bakaliami.
Pascha wielkanocna jest gotowa do spożycia - któż się jej oprze?
Smacznego!
Autor: Leń
Polecamy również
Prosta pascha wielkanocna
Okazuje się, że pascha wielkanocna to prosta potrawa jest. Dopóki nie zrobiłam, to nie zdawałam sobie z tego spra...Pascha wielkanocna - przepis na zimno
Pascha wielkanocna - kresowy deser z sera na zimno - chyba ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez paschy wielkanocnej w ni...Pascha wielkanocna - jak zrobić
Gdy zbliża się Wielkanoc, wiadomo, ze na stole zagości pascha wielkanocna. Jak zrobić paschę wielkanocną? Myslę, ze pros...Serowa pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna to wschodni deser przygotowywany z twarogu, masła, jajek, śmietany, bakalii, cukru i wanilii. Każdy s...Pascha wielkanocna tradycyjna
Oto pascha wielkanocna znaleziona gdzieś na blogu w komentarzach. Żeby przepis nie zaginął w odmętach, publikuję go tuta...Zobacz więcej przepisów na: