Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 mała główka czosnku
  • sól do smaku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Przepis na pastę z pieczonej papryki:

  1. Papryki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie ułożyć je na blaszkach do pieczenia i piec w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdjąć skórkę.
  2. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodać paprykę i dusić około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodać liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawić do smaku solą.
  3. Na koniec smażenia z papryki należy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę zmiksować blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotować i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładać do słoiczków i dobrze zakręcać.
  4. Słoiczki z pastą należy pasteryzować około 10 minut od zagotowania, następnie odwracać je do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i tak pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosić do spiżarni lub...zjadać.

Pasta z pieczonej papryki gotowa. Życze smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy