Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pasta z pieczonej papryki

print Drukuj
Pasta z pieczonej papryki

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.8

10 ocen

Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.

składniki
  • 5 kg czerwonej papryki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 mała główka czosnku
  • sól do smaku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
sposób przygotowania

Przepis na pastę z pieczonej papryki:

  1. Papryki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie ułożyć je na blaszkach do pieczenia i piec w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdjąć skórkę.
  2. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodać paprykę i dusić około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodać liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawić do smaku solą.
  3. Na koniec smażenia z papryki należy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę zmiksować blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotować i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładać do słoiczków i dobrze zakręcać.
  4. Słoiczki z pastą należy pasteryzować około 10 minut od zagotowania, następnie odwracać je do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i tak pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosić do spiżarni lub...zjadać.

Pasta z pieczonej papryki gotowa. Życze smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!