Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ryba po grecku.

print Drukuj
Ryba po grecku.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

37 ocen

Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Polecam.

składniki

Warzywa:

1 średni seler

1 duża pietruszka

1 duży por

1 kg marchewki

2 ząbki czosnku

1 cebula

kilka łyżek przecieru pomidorowego

sól i pieprz do smaku

słodka papryka mielona do smaku

olej do smażenia

 

Dodatkowe składniki:

2 jajka

1 kg filetów z mintaja

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania

1. Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A por i cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.

2. Na większej patelni lub w garnku należy rozgrzać kilka łyżek oleju. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć mieszając, uważając żeby nie przypiec za mocno, następnie wrzucić pora i smażyć, na koniec dodać pozostałe warzywa. Warzywa smażyć do miękkości cały czas mieszając.

3. Gdy warzywa będą miękkie należy dodać do smaku przecier pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.

4. Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószyć do smaku solą i pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.

5. Tak przygotowane ryby smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.

6. Na talerze nakładać porcje gorących warzyw, rybę i znów warzywa. Podawać od razu gorące.

7. Smacznego.

Ocena:
3.6
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!