Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Polecam.
Warzywa:
1 średni seler
1 duża pietruszka
1 duży por
1 kg marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
kilka łyżek przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
słodka papryka mielona do smaku
olej do smażenia
Dodatkowe składniki:
2 jajka
1 kg filetów z mintaja
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku
1. Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A por i cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.
2. Na większej patelni lub w garnku należy rozgrzać kilka łyżek oleju. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć mieszając, uważając żeby nie przypiec za mocno, następnie wrzucić pora i smażyć, na koniec dodać pozostałe warzywa. Warzywa smażyć do miękkości cały czas mieszając.
3. Gdy warzywa będą miękkie należy dodać do smaku przecier pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.
4. Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószyć do smaku solą i pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.
5. Tak przygotowane ryby smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.
6. Na talerze nakładać porcje gorących warzyw, rybę i znów warzywa. Podawać od razu gorące.
7. Smacznego.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu