Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Ryba po grecku.

print Drukuj
Ryba po grecku.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

37 ocen

Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Polecam.

składniki

Warzywa:

1 średni seler

1 duża pietruszka

1 duży por

1 kg marchewki

2 ząbki czosnku

1 cebula

kilka łyżek przecieru pomidorowego

sól i pieprz do smaku

słodka papryka mielona do smaku

olej do smażenia

 

Dodatkowe składniki:

2 jajka

1 kg filetów z mintaja

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania

1. Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A por i cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.

2. Na większej patelni lub w garnku należy rozgrzać kilka łyżek oleju. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć mieszając, uważając żeby nie przypiec za mocno, następnie wrzucić pora i smażyć, na koniec dodać pozostałe warzywa. Warzywa smażyć do miękkości cały czas mieszając.

3. Gdy warzywa będą miękkie należy dodać do smaku przecier pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.

4. Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószyć do smaku solą i pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.

5. Tak przygotowane ryby smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.

6. Na talerze nakładać porcje gorących warzyw, rybę i znów warzywa. Podawać od razu gorące.

7. Smacznego.

Ocena:
3.6
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!