Szparagi z boczkiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
14 Ocen
Ilość porcji: 4
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Składniki:
- 20 zielonych szparagów
- 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
Sposób przygotowania:
- Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy twarde końce, zwiazujemy w pęczek i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy wodą, tak aby główki szparagów nie wystawły, lekko solimy.
- Szparagi gotujemy przez ok 10 min, odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Każdy szparag zawijamy w plasterek boczku. Możemy też dodać gałązkę rozmarynu.
- Smażymy na patelni aż boczek się przyrumieni.
- Szparagi podajemy na gorąco z dipami najlepiej twarozkowo- czosnkowym albo z sosami (polecam) koperkowo- ziołowym).
Smacznego! Szparagi czekają! :)
# Tagi:
Autor: Konstancja
Polecamy również
Przepis na białe szparagi
Szparagi to jedne z pierwszych warzyw pojawiających się wiosną na polskich rynkach. Białe szparagi są nieco łagodniejsze...Szparagi z boczkiem
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistr...Zapiekane szparagi - prosty przepis
Przepis na szparagi - szparagi zapiekane. Przygotowanie zapiekanych szparagów jest bardzo proste. Szparagi zapiek...Szparagi z sosem holenderskim
Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty...Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapi...Zobacz więcej przepisów na: