Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Ocena:

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!

Składniki:

  • 20 zielonych szparagów
  • 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi  myjemy, obieramy, odcinamy twarde końce, zwiazujemy w pęczek i wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy wodą, tak aby główki szparagów nie wystawły, lekko solimy.
  2. Szparagi gotujemy przez ok 10 min, odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Każdy szparag zawijamy w plasterek boczku. Możemy też dodać gałązkę rozmarynu.
  4. Smażymy na patelni aż boczek się przyrumieni.
  5. Szparagi  podajemy na gorąco z dipami najlepiej twarozkowo- czosnkowym albo z sosami (polecam) koperkowo- ziołowym).

 

 

Smacznego! Szparagi czekają! :)

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy