Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

print Drukuj
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.0

7 ocen

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)

składniki
  • pęczek szparagów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Składniki na sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 400 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
sposób przygotowania

Przepis na szparagi pod beszamelem w kilka kroków:

  1. Najpierw nasz pęczek szparagów dokładnie płuczemy i odcinamy twarde końcówki, a następnie układamy w naczyniu żarodopornym i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  2. Teraz przepis na sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy masło i na maśle smażymy mąkę. Mieszamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na zasmażce. Nie dopuszczamy do przypalenia się zasmażki.
  3. Następnie powoli wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Wszystko gotujemy, aż  sos beszamelowy   stanie się gęsty. Dodajemy połowę startego parmezanu, mieszamy, czekamy aż ser się rozpuści. Gdy mamy gładki sos, to znaczy, że sos beszamelowy jest gotowy.
  5. Teraz sosem polewamy szparagi, posypujemy pozostałym parmezanem, a wystające końcówki szparagów z każdej strony skrapiamy oliwą.
  6. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie przykrywamy naczynia, wtedy szparagi w sosie beszamelowym nam się ładnie zabrązowią.

Pyszne szparagi zapiekane pod beszamelem gotowe.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!