Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

print Drukuj
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.9

8 ocen

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)

składniki
  • pęczek szparagów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Składniki na sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 400 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
sposób przygotowania

Przepis na szparagi pod beszamelem w kilka kroków:

  1. Najpierw nasz pęczek szparagów dokładnie płuczemy i odcinamy twarde końcówki, a następnie układamy w naczyniu żarodopornym i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  2. Teraz przepis na sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy masło i na maśle smażymy mąkę. Mieszamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na zasmażce. Nie dopuszczamy do przypalenia się zasmażki.
  3. Następnie powoli wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Wszystko gotujemy, aż  sos beszamelowy   stanie się gęsty. Dodajemy połowę startego parmezanu, mieszamy, czekamy aż ser się rozpuści. Gdy mamy gładki sos, to znaczy, że sos beszamelowy jest gotowy.
  5. Teraz sosem polewamy szparagi, posypujemy pozostałym parmezanem, a wystające końcówki szparagów z każdej strony skrapiamy oliwą.
  6. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie przykrywamy naczynia, wtedy szparagi w sosie beszamelowym nam się ładnie zabrązowią.

Pyszne szparagi zapiekane pod beszamelem gotowe.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!