Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Składniki na sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 400 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Przepis na szparagi pod beszamelem w kilka kroków:

  1. Najpierw nasz pęczek szparagów dokładnie płuczemy i odcinamy twarde końcówki, a następnie układamy w naczyniu żarodopornym i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  2. Teraz przepis na sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy masło i na maśle smażymy mąkę. Mieszamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na zasmażce. Nie dopuszczamy do przypalenia się zasmażki.
  3. Następnie powoli wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Wszystko gotujemy, aż  sos beszamelowy   stanie się gęsty. Dodajemy połowę startego parmezanu, mieszamy, czekamy aż ser się rozpuści. Gdy mamy gładki sos, to znaczy, że sos beszamelowy jest gotowy.
  5. Teraz sosem polewamy szparagi, posypujemy pozostałym parmezanem, a wystające końcówki szparagów z każdej strony skrapiamy oliwą.
  6. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie przykrywamy naczynia, wtedy szparagi w sosie beszamelowym nam się ładnie zabrązowią.

Pyszne szparagi zapiekane pod beszamelem gotowe.
Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy