Udka pod ciastem

Udka pod ciastem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Udka z kurczaka podane w taki sposób to bardzo smaczne danie obiadowe, ekstra przepis na udka z kurczakaUdka z kurczaka najlepiej podawać z surówką.

Składniki:

  • 3 udka
  • 1 jajko
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżki oleju
  • ¼ litra mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 ziemniaki
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • Przyprawa do kurczaka
  • Szczypta soli
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na udka z kurczaka podane w inny sposób niż zwykle:

  1. Najpierw udka trzeba umyć, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
  2. Następnie ułożyć usmażone udka w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je pokrojoną w kostkę marchewką, obranymi i pokrojonymi w plastry ziemniakami, cebulą pokrojoną w kostkę i oczyszczoną fasolką szparagową.
  3. Pora na ciasto, a więc musimy drożdże rozpuścić w gorącym mleku i dodać do mąki pszennej, soli,  jajka i oleju, a następnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Następnie rozwałkować i przykryć  nim mięso i warzywa. Pieczemy udka  do godziny w 180 stopniach, aż wierzch się zrumieni. 

Pyszne udka z kurczaka gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy