Zupa z kaczki z soczewicą

Zupa z kaczki z soczewicą

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Rozgrzewająca zupa na udkach z kaczki z soczewicą. Bardzo ciekawe połaczenie składników i jeszcze własnoręcznie robione kluski! Polecam ten przepis.

Składniki:

  • 2 kacze udka
  • 6 szklanek wody
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pół czerwonej papryki
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

na kluski:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Przepis na Zupę z kaczki z soczewicą:

  1. Z wody, kaczki, włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar. Do ugotowanego wywaru wsypać soczewicę. Gotować ok. 15 min. Z zupy wyłowić udka, obrać je z mięsa, które z powrotem wrzucić do zupy.
  2. W misce widelcem wymieszać dokładnie składniki na kluski. Wody dać tyle, żeby kluski nie były zbyt zbite. Kluski kłaść na wrzącą zupę łyżką lub łyżeczką. Zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
  3. Równocześnie z kluskami wrzucić odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i natkę pietruszki. Gotować do miękkości papryki. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

I proszę, wydawało się, ze przepis na Zupę z kaczki z soczewicą jest skomplikowany a tu raz dwa trzy i pyszne danie gotowe. Smacznego.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy