Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pączki z lukrem i owocami kandyzowanymi.

print Drukuj
Pączki z lukrem i owocami kandyzowanymi.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na pączki z lukrem. Pączki zawsze są pyszne, a już szczególnie w Tłusty Czwartek. Zapraszam na wspaniałe pączki:)

składniki

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 i pół łyżki oleju
  • 1 łyżka octu lub spirytusu

Dodatkowe składniki:

  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • mąka do posypania stolnicy
  • 1 szklanka twardej dowolnej marmolady

 Lukier:

  • 10 dag mieszanki keksowej
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na pączki z lukrem:

  1. Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
  2. Następnie żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Do mąki dodać utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet lub spirytus, stopniowo wlewać ciepłe mleko i zagnieść mięciutkie ciasto. Ciasto wyrobić przez kilka minut. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wałkować je na posypanej mąką stolnicy i dużą szklanką wykrawać krążki, na środek nakładć marmoladę, przykryć drugim krążkiem i wyciąć mniejszą szklanką.
  5. Pączki ułożyć na tacy posypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosły.
  6. W garnku należy rozgrzać olej i smażyć pączki po kilka minut z każdej strony, następnie dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem, cukier należy dodawać stopniowo, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję smarować nim pączki, następnie dekorować mieszanką keksową i odstawić do zastygnięcia lukru.

Pączki z lukrem gotowe.

Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!