Przepisy kulinarne ze zdjęciem
Krupnik na skrzydełkach drobiowych
Jeśli ktoś szuka pomysłu na zupy, krupnik to chyba najlepsze rozwiązanie. Szybko się przyrządza, smakuje wyśmienicie.
Oto przepis na krupnik na skrzydełkach drobiowych, który przygotowany w odpowiedni sposób dostarczy nam niezapomnianych wrażeń, przypomni krupnik gotowany przez nasze babcie i mamy. Po prostu krupnik z dzieciństwa!
Tradycyjny polski krupnik
Krupnik to tradycyjna polska zupa, znana chyba w każdym polskim domu. Krupnik można przygotowywać na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu.
Oto przepis na krupnik w starym stylu, można rzec, że oto tradycyjny polski krupnik.
Rewelacyjny krupnik z odrobiną mleka
Oto przepis na pyszny krupnik. Mimo, że w internecie jest wiele przepisów na krupnik, jednak ten jest wyjątkowy, bo ta odrobina mleka nadaje mu niespotykany smak.
Oto krupnik z mlekiem. Przyrządza się łatwo, a smakuje świetnie. Jak mam przygotować krupnik, to wybieram ten przepis. A krupnik warto gotować, bo dzięki zawartym warzywom to zdrowa i pożywna zupa.
Krupnik z suszonymi grzybami
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Fasolka po bretońsku - prosty przepis
Fasolka po bretońsku to posiłek na kilka dni, z powodzeniem można go kilkukrotnie podgrzewać. Bardzo sycący i łatwy w przygotowaniu. Po odpowiednim przygotowaniu fasolka po bretońsku nie powoduje wzdęć, więc trzeba korzystać i wcinać.
Wspomnieniowa fasolka po bretońsku
Wspomnienie barów mlecznych rodem z PRL nieodłącznie kojarzy mi się z takim daniem, jak fasolka po bretońsku. W dzisiejszej kuchni fasolka po bretońsku jest podawana raczej rzadko a przecież jej walory smakowe oraz odżywcze są warte spróbowania.
Typowa fasolka po bretońsku
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbaską
Fasolka po bretońsku to niezwykle aromatyczna, jednoskładnikowa potrawa. Sycąca i nie wymagająca większej praktyki kulinarnej. to pyszny prezpis na fasolkę z boczkiem i kiełbasą, czyli fasolka po bretońsku w najlepszej odsłonie. Polecam, bo pyszne :)
Smaczna fasolka po bretońsku
Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych potraw. Czy fasolka po bretońsku ma coś wspólnego z Francją? Nie wiem, ale wiem jedno - uwielbiam fasolkę po bretońsku!
Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier". Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Bigos ze śliwkami
Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych tam śliwek. Bigos ze śliwkami jest smaczny i jednocześnie bardzo pożywny. Polecam.
Tradycyjny polski bigos
Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.
Rolada cielęca
Roladę można zrobić na różne sposoby, oto przepis na roladę cielęcą. Cielęcina to mięso delikatne i aksamitne w smaku, warto to wykorzystać we wspaniałym przepisie na roladę z cielęciny. Cielęcina ze szpinakiem, parmezanem = przepyszna rolada cielęca :)
Zdrowe chipsy z jarmużu
Czy chipsy mogą być zdrowe? Jase, że tak! Domowe chipsy moga być i pyszne i zdrowe. Chipsy z jarmużu to super pomysł na zastąpienie niezdrowych chipsów ze sklepu. A przepis na chipsy z jarmużu nie jest trudny, więc do dzieła.
Sernik na zimno o smaku mango
Aksamitny sernik na zimno to niezawodny deser, który sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska w niedzielne popołudnie, jak i podczas świątecznych dni. Sernik na zimno o smaku mango to wyjątkowa propozycja. Cudowna słodycz tego egzotycznego owocu doskonale komponuje się z puszystą i delikatną masą serową. Sernik na zimno ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, z powodzeniem więc możemy zaangażować do pomocy najmłodszych członków rodziny.
Pyszne ciasto z truskawkami
Gdy sezon na truskawki trwa, nie ma to jak ciasto z truskawkami. Oto przepis na ciasto z truskawkami na szybko. Ciasto z truskawkami jest puszyste, idealne na popołudniowy deser do kawy. Najlepiej takie ciasto z truskawkami pasuje do kawy na zimno, polecam.
Młoda kapusta z kiełbasą
Młoda kapusta, gdy za oknem wiosna w pełni to jest to! Uwielbiamy ją cała rodziną, młoda kapusta z kiełbasą gości co drugi dzień na naszym stole. Przepis na młodą kapustę nie jest trudny, warto go zrobić, szczególnie, gdy w sklepach masa młodej kapusty i na dodatek promocja :)
Gołąbki
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze gołąbki są ze starej kapusty. Ja najlepiej lubię gołąbki z młodej kapusty. Są mięciutkie i smaczniejsze. Polecam.
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)